Fietsencatalogus

Aangenaam! 
Susanne Boers

fietsbanner


FietsenCatalogus neemt jouw website uit handen

fietsbanner


Overtuigd? Neem contact op!
06 42656524
info@fietsencatalogus.nl

fietsbanner

Regels voor fietsverlichting en reflectie

Jaarlijks wordt met de fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland aandacht gevestigd op goede fietsverlichting, erg belangrijk! Maar hoe zit het met de wettelijke regels als het aankomt op fietsverlichting? Mag je licht knipperen? Geldt een los fietslampje ook? En zit het met reflectoren?

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?
We zijn allemaal wel eens 's avonds in de auto gestapt en hebben gemerkt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder verlichting kunnen zijn. In Nederland is het verplicht om je fietsverlichting aan te zetten in het donker en bij slecht zicht overdag. Als je dit nalaat, riskeer je een boete. Een handige vuistregel is: zet je fietsverlichting aan zodra de straatverlichting aangaat.

De wettelijke regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting zijn duidelijk en moeten strikt worden nageleefd. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete.

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Niets mag de lampjes bedekken.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Bij fietsen met twee voorwielen moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten worden geplaatst, op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
     

Losse fietslampjes
Het antwoord op de vraag: ‘mag je een los fietslampje plaatsen?’ is: ja. Maar let op, ook voor losse fietslampjes gelden bepaalde regels. Zo mag je een los fietslampje in plaats van op je fiets ook aan je kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes op je hoofd, armen of benen te bevestigen.

Vaste fietslampen
Hoewel het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, heeft vaste fietsverlichting altijd de voorkeur. En wil je er zeker van zijn dat je kiest voor de beste vaste fietsverlichting? Let dan op het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RFK). Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je handige tips, feitjes en merken met het keurmerk.

Regels voor Reflectie
Naast fietsverlichting is reflectie ook van groot belang om goed op te vallen op de fiets. En ook voor reflectoren gelden wettelijke regels:

  • Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
  • Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Vaak hebben banden al cirkelvormige reflectoren, maar zo niet, dan kun je een witte of gele reflector aan je wiel bevestigen (minimaal één per wiel).
  • Vier (amber)gele reflectoren op de pedalen.
  • Spaakreflectoren die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
  • Als je een fiets met twee achterwielen hebt, moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
 Last van piepende remmen?
Last van piepende remmen?
Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic. Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud. Waarom piepen de remmen van mijn fiets? De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Woon jij op maar een paar kilometer van je werk, maar pak je toch iedere dag de auto? Dan is het tijd om deze eens wat vaker te laten staan. Nu weten we allemaal wel dat het goed is voor het milieu, maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om de fiets te pakken naar het werk?
Lees verder
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder