Fietsencatalogus

Aangenaam! 
Susanne Boers

fietsbanner


FietsenCatalogus neemt jouw website uit handen

fietsbanner


Overtuigd? Neem contact op!
06 42656524
info@fietsencatalogus.nl

fietsbanner
Dat we in Nederland massaal en steeds vaker fietsen is natuurlijk hartstikke fijn en gezond.

Het hart van je e-bike aan de stekker


Nederland is een fietsland en daar is geen woord van gelogen. De e-bike die de markt de laatste jaren domineert, geeft deze mooie ontwikkeling een flinke duw in de rug. Jong en oud geniet ervan. En met de zomer voor de deur en de stijgende voorjaarstemperatuur, pakken we de fiets nog vaker.

Het hart van de e-bike is de accu. Waar vaker fietsen (en de auto laten staan) een super groene manier is van reizen, is de accu zelf allesbehalve groen. De productie ervan kost heel veel energie, net als het opladen ervan slurpt en de afvalstoffen van een afgeschreven accu zijn bepaald niet mis. Bovendien, het recyclen van een accu is zo eenvoudig nog niet.

Niet te snel weggooien

Het goede nieuws is dat een ‘kapotte’ accu vaak eenvoudig gerepareerd kan worden. Soms is een reset of een software-update al voldoende. En anders kunnen kapotte energiecellen eenvoudig vervangen worden. In de accu zelf zit lithium, een grondstof die eenvoudig hergebruikt kan worden. Alleen dat is al een goede reden om de ‘kapotte’ accu niet zomaar weg te gooien. In dat geval lever je de accu gewoon in bij bijvoorbeeld je dealer of op een plek waar oude elektronische voorwerpen gerecycled worden.

Voordat je accu het begeeft, heb je hem waarschijnlijk veel gebruikt. Bij het gebruik van de accu valt ook de nodige winst te behalen. Ga er dus altijd verstandig en slim mee om. Dat is duurzaam want het verlengt de levensduur.

Tips!

  • Gebruik je de ebike niet of niet vaak? Laad dan toch je accu één keer maand op. Een accu ontlaadt namelijk automatisch en loopt dus gewoon langzaam leeg. Belangrijk om te weten, een lege accu slijt sneller dan een accu die voortdurend energie krijgt of heeft.
  • Bewaar de accu altijd op kamertemperatuur, daar houdt de accu van.
  • Veel accu’s schakelen zich al op 7% uit. De accu doet dat om de restwaarde die er nog is te bewaren; die is nodig. Rij de accu dus nooit helemaal op. Zonder de restwaarde slijt de accu namelijk veel sneller.

Bezuinig niet op je accu

De kwaliteit van de accu zelf is ook een belangrijke verschilmaker. Gerenommeerde merken gebruiken doorgaans batterijcellen van hoge kwaliteit. De accu is het laatste onderdeel van je e-bike waar je op wilt bezuinigen. Vraag het maar aan de vakmensen van je lokale fietsenwinkel. Zij weten er alles van en vertellen er graag over.

 Last van piepende remmen?
Last van piepende remmen?
Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic. Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud. Waarom piepen de remmen van mijn fiets? De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder